Članak je filtriran: Srijeda, 06 Decembar 2017

Danas, 06.12.2017. godine, u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ministar Nikola Arsenić i policijski komesar Semir Šut su održali sastanak sa ministrom  za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona gospodinom Mensurom Sinanovićem i pomoćnikom ministra gospodinom Rasimom Kovačem.

U prvom dijelu sastanka je razgovarano o unapređenju saradnje u oblasti kontrole i zakonitosti obuke vozača i polaganja vozačkih ispita, dok je u nastavku razgovarano o sigurnosti škola i učenika u školskim sredinama na području Kantona.  

Također, razgovarano je o aktivnostima i pojačanima akcijama u saobraćaju Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koje su poduzimane u proteklom periodu na kontroli poštivanja obaveza vozača prema pješacima, prvenstveno u kontekstu mjera koje su  poduzimane sa početkom školske godine u svim gradovima i na ulicama u blizini škola na podruju Kantona. Tokom naznačenih aktivnosti, a uzimajući u obzir veće prisustvo djece na ulicama i pješačkim prijelazima, bilo je pojačano prisustvo policijskih patrola na gradskim  ulicama, kako bi se svim pješacima, a naročito đacima, pružila maksimalna sigurnost. Kako je ocijenjeno na održanom sastanku, navedene aktivnosti su dale dobre rezultate, a pojačano prisustvo policijskih patrola na saobraćajnicama je unaprijedilo sigurnost svih učesnika u saobraćaju, naročito pješaka, te kod građana poboljšalo osjećaj sigurnosti.

 

 

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje
MUP-a Zeničko-dobojskog kantona

Objavljeno u Vijesti

U Zenici je na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmina Duvnjaka održan prvi zajednički radno-konsultativni sastanak predsjedavajućih/predsjedatelja svih deset kantonalnih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prisustvo predsjednika svih 10 kantona potvrđuje opravdanost inicijative i dodatno ohrabruje daljnju institucionalnu saradnju. Ovom sastanku su prisustvovali:

  • Nijaz Husić, predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona,
  • Joso Marković, predsjedatelj Skupštine Posavskog kantona,
  • Senad Alić, predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona,
  • Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sa zamjenicima Draženkom Subašić i Ivom Tadićem,
  • Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona,
  • Josip Kvasina, predsjedatelj Skupštine Srednjobosanskog kantona,
  • Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona,
  • Ante Mišetić, predsjedatelj Skupštine Zapadno-hercegovačkog kantona,
  • Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo,
  • Robert Bagarić, predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije.

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju komunikacije i jačanja sistematične međusobne saradnje svih kantona, te potrebi boljeg i kvalitetnijeg zajedničkog nastupa prema višim nivoima vlasti, smatrajući da jači i jedinstveniji nastup prema Federaciji Bosne i Hercegovine treba biti naročito kada je riječ o propisima koje donosi Federacija BiH, a koji se direktno reflektiraju na sve kantone, poput raspodjele javnih prihoda, zapošljavanja i razvoja, borbe protiv korupcije, zdravstva, sigurnosti, te sva pitanja od značaja za ulogu i poziciju kantona u procesu europskih integracija naše zemlje.

Na sastanku su razmatrana i razmijenjena iskustva i prakse u organiziranju rada i funkcionisanju kantonalnih skupština. Na kraju je zaključeno da će se najmanje svaka četiri mjeseca održavati ovakvi radni sastanci, kako bi modaliteti buduće saradnje i razmjene informacija bili što kvalitetniji. Naredni sastanak predsjedavajućih/predsjedatelja planiran je u sjedištu Posavskog kantona u Orašju.


Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Na 120. sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona koja je održana 04.12.2017. godine po prvi put su iz Budžeta ZDK,  isplaćene jednokratne novčane nagrade za 114 nastavnika osnovnih i srednjih škola za uspjeh učenika na takmičenjima, smotrama, javnim nastupima i konkursima za školsku 2016/2017. godinu, a u skladu sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja za teritorij Zeničko-dobojskog kantona. Za navedene nagrade Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojila je iznos od 32.545,00 KM.

Svim učenicima i nastavnicima čestitamo na ostvarenim uspjesima.

Na istoj sjednici Vlada Zeničko-dobojskog kantona je odobrila iznos od 9.962,50 KM za podršku naučnoistraživačkoj djelatnosti i to za: učešća na međunarodnim kongresima, organizaciji međunarodnih kongresa i izdavanju udžbenika za studente na Univerzitetima u kantonu.

 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma