Članak je filtriran: Srijeda, 04 Oktobar 2017

Poštovani učitelji, uz zahvalnost što svoje vrijeme, strpljenje i znanje ulažete u našu djecu čestitam vam Svjetski dan učitelja, uz vjeru da zajedničkim radom i partnerstvom možemo našoj djeci osigurati ne samo kvalitetno školovanje već i sigurne temelje za budućnost.

Vaš poziv je jedan od najodgovornijih u društvu, jer direktno utičete na izgradnju moralnih vrijednosti i kompetencija od kojih zavisi budućnost naše zemlje. U svom radu držite se vrijednosti koje ste ponijeli od prošlih generacija, ali dozvolite djeci da izgrade svoj integritet i svoj način razmišljanja. Vi , dragi učitelji, branite našu zemlju od neznanja i zato vam od srca hvala.

U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona zahvaljujemo vam se na svim postignutim rezultatima u dosadašnjem radu sa djecom, uz želju da i dalje stručno i sa ljubavlju obavljate svoj posao učitelja. Neka naše škole i dalje budu ponos, a  naša djeca neka, zahvaljujući vama, postanu stručnjaci  i cijenjeni ljudi.

 

PREMIJER
MIRALEM GALIJAŠEVIĆ

Objavljeno u Vijesti

Drage nastavnice i nastavnici, profesorice i profesori, svi zaposleni u odgojno-obrazovnom procesu, u ime Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i u svoje lično ime, čestitam Vam Svjetski dan prosvjetnih radnika (5. oktobar/listopad), koji se i ove godine slavi u preko stotinu zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovim.

U povodu Svjetskog dana prosvjetnih radnika, želimo Vam čestitati i izraziti zahvalnost i poštovanje na trudu i znanju koje prenosite i strpljenju kojim darujete našu djecu vodeći ih do novih vrijednih spoznaja, Školskih ali i životnih.

Hvala Vam na doprinosu odgoju i obrazovanju dosadašnjih, ali i budućih generacija mladih ljudi koji su naša svijetla tačka i budućnost.

Naš je zajednički cilj sretno djetinjstvo naše djece, njihovo kvalitetno školovanje i perspektivna budućnost te društvo u kojem ćemo uspješnost mjeriti njihovim osmijesima.

Stoga nastavite pobuđivati duh slobodnog mišljenja i potičite i dalje autonomiju, inicijativu, osjećaj individualnosti i identiteta kod učenika i studenata.

Želimo Vam sretan Dan prosvjetnih radnika uz obilje sreće i zdravlja i ne gubimo vjeru da zajedničkim radom možemo našim učenicima i studentima pružiti ne samo kvalitetno školovanje već i sigurne temelje za budućnost.

 

MINISTAR
Mensur Sinanović

Objavljeno u Vijesti

Nakon detaljnog razmatranja mogućnosti i načina zloupotrebe društvenih mreža i uticaja takvih radnji na sigurnost građana, kao i postojanja pravnog osnova i odgovarajućih mehanizama, te kadrovskih, materijalno-tehničkih i drugih resursa za sprječavanje, otkrivanje i procesuiranje počinilaca istih, Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona JEDNOGLASNO je donijela slijedeće

ZAKLJUČKE:

  1. Komisija za nadzor rada policije zahtjeva od Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona da u saradnji sa Upravom policije Zeničko-dobojskog kantona, u roku od 30 dana, pripremi cjelovitu Informaciju o pojavi zloupotrebe društvenih mreža i njenom uticaju na sigurnost građana, koja treba da sadrži: pregled dosad evidentiranih prijavljivanih i obrađenih slučajeva zloupotrebe društvenih mreža s naglaskom na pojave društveno-štetnih ponašanja i protivpravnih djelovanja koja se ogledaju kroz upućivanje prijetnji po život i imovinu, širenje govora mržnje, šovinizam, ksenofobiju, te laži i vrijeđanja koja mogu urušiti integritet, dignitet i sigurnost svakog građanina. Također, Komisija za nadzor rada policije traži od nadležnih policijsko- pravosudnih organa da predlože odgovarajući set mjera vezanih za osiguranje materijalno-tehničkih i kadrovskih resursa koji će omogućiti kvalitetno obavljanje svih poslova vezanih za sprječavanje zloupotreba društvenih mreža i otkrivanje počinilaca takvih djela kojima se vrši navedena zloupotreba.
  2. Komisija za nadzor rada policije poziva nadležne organe da ispitaju eventualnu krivičnu ili prekršajnu odgovornost svih onih lica koji su i dosad zloupotrebljavali društvene mreže i da poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.
  3. Komisija za nadzor rada policije podržava slobodu izražavanja, slobodu govora, slobodu štampe i pravo na demokratsko izražavanje mišljenja, uz ograničenja koja štite moralni i ljudski integritet drugih i preveniraju svaku vrstu javnih uvreda i nasilja.
  4. Komisija za nadzor rada policije poziva nadležne organe i institucije (policiju, pravosudne organe, organe uprave, školske i druge obrazovne ustanove, nevladine organizacije, medije i dr.) da kroz određenu saradnju i edukativno-preventivne programe utiču na suzbijanje svake vrste zloupotrebe društvenih mreža.

Komisija za nadzor rada policije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona obavijestit će javnost o svim daljnjim aktivnostima vezano za zloupotrebe društvenih mreža i ugrožavanje sigurnosti građana, nakon dostavljanja tražene Informacije od kantonalnog MUP-a.

Sa poštovanjem,

Predsjedavajući
Duvnjak Jasmin
                        

Objavljeno u Vijesti

GRASPINNO PROJEKT (Transnacionalni model, strategije i rješenja podrške za inovativne klastere i poslovne mreže koje teže „zelenom“ razvoju, sa fokusom na „zelene“ e-nabavke u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije radi energetske obnove javnih objekata) odobren je u okviru Prvog poziva za modularne projektne prijedloge INTERREG Mediteranskog programa 2014-2020 (MED), Prioritetna osa 1 - Promocija inovativnih kapaciteta Mediterana za razvoj pametnog i održivog rasta. Vodeći partner u ovom projektu je Univerzitet Patras iz Grčke. U projekt je uključeno ukupno 11 partnera sa područja Grčke, Italije, Španije, Francuske, Slovenije, Kipra i Bosne i Hercegovine. Jedan od partnera na implementaciji projekta je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. Projekt je započeo u novembru 2016. godine, a njegovo trajanje je 36 mjeseci.

Projektom se namjeravaju obezbijediti inovativna “zelena” rješenja za nabavke koje se odnose na uštedu energije i energetsku efikasnost prilikom renoviranja javnih objekata sa fokusom na “pametne” gradove i zajednice. Glavni cilj projekta je poboljšanje kapaciteta javne uprave u polju upravljanja energetskom efikasnošću javnih objekata, sa težnjom postizanja njihovog nultog energetskog nivoa, kao i pružanje podrške malim i srednjim preduzećima u izlasku na tržište “zelene” energije.

U sklopu realizacije dijela aktivnosti projekta, dana 03.10.2017. godine na platou Kamberovića polja u sklopu 24. generalnog sajma ZEPS 2017, Zenica, u organizaciji Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte ZDK, održan je Otvoreni dan projekta za posjetioce Sajma ZEPS, predstavnike malih i srednjih preduzeća koja se bave pružanjem usluga renoviranja objekata, odnosno proizvodnjom i prometom materijala za renoviranje, kao i predstavnike javnih institucija koje upravljaju javnim objektima sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj Otvorenog dana projekta je predstavljanje projekta kao i upoznavanje sa funkcijama i elektronskim uslugama internet platforme GRASPINNO. Posjetioci su informisani o prednostima koje se dobijaju upotrebom novih alata prilikom pripreme javnih poziva, odnosno prilikom učešća u pozivima za javne nabavke koje se odnose na renoviranje javnih objekata. Otvoreni dan projekta će pomoći u realizaciji budućih aktivnosti projekta na području Zeničko-dobojskog kantona, pri čemu će internet platforma GRASPINO biti praktično iskorištena za objavu i učešće u pozivima za obnovu javnih objekata.

https://green-growth.interreg-med.eu/

The project is co-funded by the European Union, Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA)
Ovaj projekt sufinansira Evropska unija, Instrument za predpristupnu pomoć (IPA)

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma