Otvoreni dan-PROJEKAT NETWORLD u organizaciji Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte ZDK

09 Okt 2017
218 puta

NETWORLD PROJEKT (Networking in Preserving the First World War Multicultural Heritage in the Danube Countries - “Umrežavanje u očuvanju višenacionalnog naslijeđa Prvog svjetskog rata podunavskih zemalja”) odobren je u okviru Prvog poziva za projektne prijedloge Interreg Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020 (DTP): Prioritetna osa 2 – Okolinski i kulturno odgovorno djelovanje u Dunavskom regionu, Specifični cilj 2.2 – Podsticanje održivog korištenja prirodne i kulturne baštine i resursa. Vodeći partner u ovom projektu je Razvojni centar doline Soča iz Slovenije. U projektu je uključeno ukupno 13 partnera sa područja Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Slovačke i Bosne i Hercegovine. Jedan od partnera na implementaciji projekta je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. Trajanje projekta je 30 mjeseci.

Dunavski transnacionalni program (DTP) je finansijski instrument Evropske teritorijalne saradnje (ETS), kao jedan od ciljeva kohezione politike Evropske unije i pruža okvir za implementaciju zajedničkih akcija i razmjenu politika između državnih, regionalnih i lokalnih aktera iz različitih država članica. DTP promoviše ekonomsku, društvenu i teritorijalnu koheziju u dunavskoj regiji kroz politiku integracije u specifičnim područjima u kojima se očekuje da transnacionalna saradnja ostvari konkretne rezultate. U programu učestvuje ukupno 14 zemalja (9 članica EU, 3 IPA zemlje i dvije ENI partnerske države).

Projekat NETWORLD ima za cilj primjenu sistemskog pristupa pri upravljanju i korištenju resursa i kulturnog naslijeđa iz 1. svjetskog rata na područjima dunavskih zemalja, kombinovanja ovog naslijeđa sa održivim kulturalnim turizmom, izradi kulturalne i turističke strategije, alata, turističkih ruta i usluga.

U sklopu realizacije dijela aktivnosti projekta, dana 05.10.2017. godine na platou Kamberovića polja u sklopu 24. generalnog sajma ZEPS 2017, Zenica, u organizaciji Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte ZDK, održan je Otvoreni dan projekta za posjetioce Sajma ZEPS, učenike osnovnih i srednjih škola, studenata koji izučavaju historiju i doprinose očuvanju kulturnog nasljeđa Prvog svjetskog rata sa ekonomskim i društvenim uticajem, kao i ostalih posjetilaca Sajma.

Cilj organizacije Otvorenog dana projekta je predstavljanje projekta kao i podizanje interesa kod relevantnih aktera za učešće u budućim aktivnostima projekta. Posjetioci su informisani o očuvanju kulturnog naslijeđa Prvog svjetskog rata, koracima koji se poduzimaju da bi se isto zaštitilo i o načinu podizanja svjesti o kulturnom i historijskom značaju pomenutog projekta.

 

Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA).

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma