ODRŽANA ČETVRTA SJENDICA EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA ZA PODRUČJE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

ODRŽANA ČETVRTA SJENDICA EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA ZA PODRUČJE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana je četvrta sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Zeničko-dobojskog kantona. Na sjednici je u skladu sa usvojenim dnevnim redom razmatran Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama federalnog Zakona o  posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba radi upućivanja mišljenja na predloženi tekst u skupštinsku proceduru, te Inicijativa za donošenje Zakona o uvezivanju radnog staža.

Nakon iscrpne rasprave o predloženom tekstu Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o  posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba socijalni partneri istakli svoje primjedbe na predloženi tekst, te je Ekonomsko-socijalno vijeće jednoglasno donijelo zaključak da resorno Ministarstvo na osnovu stavova zauzetih na četvrtoj sjendici sačini mišljenje koje će uputiti u skupštinsku proceduru. Suštinske primjedbe se odnose na nužnost usklađivanja predloženog teksta Prednacrta Zakona sa Konvencijama MOR-a, te je ocijenjeno kao neprihvatljivo smanjenje materijalnih prava nezaposlenih osoba, prije svega iznosa novčane naknade ili perioda trajanja tog prava.

Socijalni partneri su jednoglasno zauzeli stav da je potrebno učiniti dodatne napore za donošenje Zakona o uvezivanju stzaža na nivou Federacije BiH, koji bi suštinski riješio problem neuvezivanja staža radnicima, na način da svi radnici moraju biti jednaki pred zakonom bez obzira da li dolaze iz realnog ili društvenog sektora.

 

 

Press služba

 

Image
Kontakt forma